Europa in de ruimte

Galileo

Europa is momenteel bezig met het grootste ruimtevaartproject ooit: het satellietnavigatiesysteem Galileo. Het is het Europese alternatief voor het Amerikaanse gps, waarmee Europa onafhankelijk wil worden van dat systeem.

Samen met onder meer het Copernicus-programma onderstreept Galileo de Europese ambities in de ruimte. Die ambities zijn primair civiel, maar kunnen ook gevolgen hebben op het vlak van Europese veiligheid en defensie.

Waar staan we met het Europese ruimtebeleid en Galileo? Wat zijn mogelijke veiligheidspolitieke en militaire implicaties? En wat betekent dit voor Nederland en de krijgsmacht in het bijzonder?

Deze vragen komen op 25 april aan de orde tijdens de bijeenkomst Europa in de ruimte. Een stap dichter bij Europese onafhankelijkheid met het grootste Europese ruimtevaartproject ooit.

Paul Verhoef, directeur van het Galileo-programma bij ESA en hoofdverantwoordelijke voor dit project, gaat in op de strategische betekenis van Galileo.

Majoor ir. Bernard Buijs, hoofd van het Bureau Space van het Commando Luchtstrijdkrachten, zal toelichten waarom de ruimte steeds belangrijker wordt voor militair optreden en voor de maatschappij als geheel.

Datum: woensdag 25 april 2018

Locatie: Koninklijk Instituut Van Ingenieurs, Prinsessegracht 23 Den Haag

Programma: 16.30 uur ontvangst

                            17.00 uur opening, inleiding en debat

                            18.30 uur afsluiting en drankje

Aanmelden is mogelijk via de website van het NGIZ.

De bijeenkomst is georganiseerd door het NGIZ, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK) en het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI).