Lezing KVBK Michael Mazarr 'Deterrence in Europe'

Michael J. Mazarr RAND Corporation

Michael J. Mazarr, senior political scientist bij de Amerikaanse RAND Corporation, spreekt op woensdag 22 mei op uitnodiging van de KVBK over deterrence in het hedendaagse politieke speelveld.

De ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 leidde tot grote veranderingen in de internationale betrekkingen. De NAVO evolueerde tot een breed inzetbare leverancier van militaire strijdkrachten voor het waarborgen van de internationale rechtsorde en de focus van de westerse krijgsmachten verschoof naar vredesoperaties en counterinsurgency. Deterrence werd niet langer relevant geacht.

Michael Mazarr licht toe waarom deterrence weer terug is en hoe het karakter van het concept is veranderd na de Koude Oorlog.

Rusland eist zijn rol als wereldmacht namelijk weer helemaal op en breidt zijn militaire capaciteiten uit. De annexatie van de Krim, het conflict in Oost-Oekraïne, de Russische aanwezigheid in Syrië en de assertieve houding ten opzichte van de NAVO dwingen het Westen opnieuw over afschrikking na te denken.

Datum:              woensdag 22 mei 2019

Locatie:             ministerie van Defensie aan de Kalvermarkt 32 in Den Haag

Programma:    16.00 uur ontvangst met koffie en thee in de Leeuwenkuil

                              16.30 uur lezing met aansluitend discussie in de Perszaal

                              17.30 uur borrel in de Coffee Corner

                              18.30 uur einde programma

Toegang is alleen mogelijk met een geldig legitimatiebewijs of een defensiepas.

Klik hier om u aan te melden

 

Home achtergrond: 
Topol-M Alexander Nemenov AFP