Mars en Mercuriussymposium 2021

Logo's organisatie

‘Slag om Europa <> Slagveld Europa’

Het symposium op 3 november is een samenwerking van De Vereniging Mars en Mercurius, het Hague Centre for Strategic Studies, Staf CLAS en de KVBK. U kunt het symposium bijwonen in Stroe, of volgen via de livestream

Het derde Mars & Mercuriussymposium van Mars en Mercurius gaat over Europa. Slag om Europa refereert aan het recente boek van Rob de Wijk met dezelfde titel en refereert aan de geopolitieke positie en rol van Europa. Slagveld Europa slaat op de risico’s en dreigingen die in de ‘permanente competitie’ tussen staten op Europa afkomen – ook op ons veilig gewaande eigen land.
Het symposium wordt geleid door Kolonel Mietta Groeneveld als moderator. De sprekers en hun thema’s (onder voorbehoud) zijn:

Rob de Wijk, HCSS, over de rol van Europa in het geopolitieke geweld van de grootmachten de VS en China (en een beetje Rusland). Is Europa een speler of een speelbal?
Hester Somsen, NCTV: hoe geopolitieke competitie in de grijze zone ook het ‘veilige’ Nederland een frontline state maakt.
Frans Kleyheeg, TNO: hoe Europa probeert in de slag om technologiedominantie een eigenstandige positie op te bouwen.
Bart Groothuis, lid Europees Parlement (VVD): het geopolitieke ontwaken van Europa, Europese strategische autonomie. Krijgt Europa zijn ‘act together’?
Joanneke Balfoort, Director Security and Defence policy, EEAS: Hoe de rolverdeling tussen de NAVO en EU in Europa is op militair gebied. Hoe krijgt Europa militair zijn ‘act together’?

Het boek van Rob de Wijk is na afloop verkrijgbaar en hij zal dit graag signeren. Het organisatieteam verwacht u te kunnen ontvangen op de Genm Kootkazerne in Stroe, maar het symposium wordt ook weer live gestreamd. 

 

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar marsenmercuriussymposium.nl

Home achtergrond: 
flyer