Niek Onnink neemt Krijgswetenschapsprijs in ontvangst

Frans Osinga en Niek Onnink

Vaandrig Niek Onnink heeft op 18 juni uit handen van commodore professor Frans Osinga, vice-voorzitter van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap, de Krijgswetenschapsprijs ontvangen voor de beste bachelorscriptie van 2019.

Onnink belicht de vraag hoe Defensie de missie in Mali heeft ‘verkocht’ aan soldaten. Hoe heeft het ministerie in haar communicatie naar de troepen de missie gelegitimeerd en militairen gemotiveerd om draagvlak onder hen te creëren? Onnink kijkt naar strategische communicatie, een belangrijk onderwerp en probleem waar westerse krijgsmachten zich het afgelopen decennium indringend mee bezighouden.

Onnink, die een 9 voor zijn scriptie kreeg, maakt gebruik van de framing theorie, om vast te stellen welke frames zijn benut in de communicatie. Gaat die communicatie vooral over het abstracte hogere doel en nut van de missie? Gaat het over positieve verhalen en het succes van de missie? Focust de berichtgeving in defensiebladen zich vooral op het leven en werken van de militairen in het missiegebied? Of staan vooral de tactische en technische werkzaamheden van individuele militairen centraal? Dat laatste blijkt volgens Onnink het geval, want er is veel minder aandacht voor het strategische doel of nut van de missie en de vraag of succes überhaupt mogelijk is. Dit wordt ook wel het support the troops-frame genoemd.

De Koninklijke Vereniging voor Beoefening van de Krijgswetenschap kent de prijs voor de beste krijgswetenschappelijke scriptie jaarlijks toe.

Home achtergrond: 
FOTO MCD, Gerben van Es