Battlefieldtour 2006 naar Texel

Op 9 september 2006 heeft de KVBK opnieuw een ‘battlefieldtour’ georganiseerd. Het onderwerp was de bij velen onbekende strijd op Texel in april en mei 1945.

In de nacht van 5 op 6 april kwamen de bijna achthonderd op Texel gelegerde militairen van het 822ste Georgische Infanteriebataljon in opstand tegen hun Duitse superieuren. Aanvankelijk verliep deze opstand, gesteund door het lokale verzet en het merendeel van de Texelse bevolking, gunstig voor de Georgiërs. Ondanks het feit dat geallieerde troepen al diep in Duitsland waren doorgedrongen, werd door de Duitse legerleiding direct op de opstand op Texel gereageerd. Versterkingen werden naar het eiland gestuurd en er ontwikkelde zich een meedogenloze counter-insurgency. Beide partijen kenden geen genade, en krijgsgevangen werden niet gemaakt. De burgerbevolking bevond zich temidden van het strijdgewoel en maakte de verschrikkingen van dichtbij mee. Pas toen op 20 mei Canadese troepen voet aan wal zetten op Texel was de strijd, die ongeveer duizend Georgiërs, Duitsers en Nederlanders het leven kostte, voorbij.

De inleiders waren de militair historici J.A.C. Bartels (auteur van o.m. Texel, Nederlands laatste slagveld) en drs. S. Blom (werkzaam bij het NIMH).