Verslag Battlefieldtour 'Market Garden' | 25 september 2004

Op zaterdagmorgen 25 september 2004 verzamelden een vijftigtal leden en belangstellenden zich in hotel 'de Sonnerie' in Son voor de jaarlijkse battlefieldtour. Het gekozen thema was uit de operatie 'Market Garden', echter niet de slag bij Arnhem, maar over de operaties van 101 (US) Airborne Divisie van 17 tot 26 september 1944 ten noorden van Eindhoven.

Na een welkomstwoord van onze voorzitter, generaal-majoor Meulman, volgde een korte inleiding door luitenant-kolonel drs. W.J.Hagemeijer, die werkzaam is bij het Instituut voor Militaire Geschiedenis. We kregen van hem een zeer verzorgde documentatiemap met daarin o.a. diverse kaarten en organisatieschema's. Vervolgens bezochten we per bus een aantal bespreekpunten te velde, zoals de landings- en dropping-zone van 101 Airborne Divisie en de verkeersbrug over het Wilhelminakanaal bij Son.

 

Luitenant-kolonel Hagemeijer wist ons telkens weer aangenaam te verrassen door zijn grote kennis van de luchtlandings- en grond-operaties. Een van de meest opvallende punten van zijn betoog was dat de Amerikanen vooraf de sterkte van de Duitse tegenstand veel te laag hadden ingeschat. De allerijl uit heel Brabant en Zeeland aangetrokken Duitsers konden, ondanks de succesvol verlopen Amerikaanse landingen, diverse bruggen over het Wilhelminakanaal te vernietigen. Daardoor werd de Amerikaanse en Engelse opmars vanuit België naar Nijmegen en Arnhem sterk verstoord en werd het doel, de aansluiting in Arnhem met 1 (UK) Airborne Divisie, niet gehaald. Operatie 'Market Garden' was mede hierdoor grotendeels mislukt.

Onze penningmeester, de heer M.P. Dekker heeft van deze tour een aantal (digitale) foto's gemaakt. Belangstellenden kunnen deze downloaden of bij hem schriftelijk bestellen. Zijn adres is Odentveltpark 15, 3451 XA in Vleuten.