Battlefield tour KVBK

‘De strijd rond Dordrecht in mei 1940’

De jaarlijkse battlefield tour van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap vindt plaats op zaterdag 9 september 2017 en heeft als thema 

‘De strijd rond Dordrecht in mei 1940’.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 vliegen achttien Duitse Ju-52 transportvliegtuigen van Kampfgeschwader zur besonderen Verwendung 1 vanuit Dortmund naar twee Absetzplätze bij Dordrecht. Aan boord is de 3. Kompanie 1. Fallschirmjägerregiment onder leiding van Oberleutnant Freiherr von Brandis. Zijn opdracht is om de bruggen tussen Dordrecht en Zwijndrecht in handen te krijgen, met als doel om de door Noord-Brabant oprukkende 9. Panzerdivision een snelle toegang tot de Vesting Holland te verschaffen.

Het moment dat de parachutisten vanaf een afspronghoogte van 120 meter aan hun valschermen afdalen, is het begin van een gevecht dat qua intensiteit de vergelijking met de Grebbeberg kan doorstaan. Dit relatief onbekende stuk krijgsgeschiedenis op Nederlandse bodem begint met een luchtlandingsoperatie en eindigt met een Duitse tankaanval op het oude stadscentrum van Dordrecht.

De inleider bij deze battlefield tour is Randy Noorman, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

De belangrijkste tijden in het programma zijn:

09.30-09.45 uur          Bus op station Dordrecht

10.00-11.00 uur          Ontvangst en inleiding

11.00-15.30 uur          Per bus langs diverse bespreekpunten

15.30-16.00 uur          Retour locatie inleiding (via station Dordrecht)

Inschrijven voor deelname is mogelijk door een e-mail te sturen naar KVBK-bestuurslid luitenant-kolonel Etienne van Veenendaal: EG.v.Veenendaal@mindef.nl.

Alle deelnemers krijgen medio augustus een bevestigingsbrief of e-mail toegezonden met meer details.