Archief 2005 | 'De realisatie van een Nederlands PRT in Afghanistan'

De Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap en de Atlantische Commissie nodigen leden en belangstellenden uit voor een lezing op 14 april 2005 van :

Commodore KLu Jan A.H. van HoofenJaime de Bourbon Parma (Buitenlandse Zaken)*over:'De realisatie van een Nederlands PRT in Afghanistan'

De taak van het Provinciaal Reconstructie Team was de Afghaanse overheid te assisteren en faciliteren bij het vergroten van de veiligheid en stabiliteit. Daarmee werd de Afghaanse regering in staat gesteld haar gezag in de provincie te vergroten en wederopbouwactiviteiten mogelijk te maken.

Het PRT kent als kern Militaire Observatie- en Liaisonteams (MOLT's), en is voorzien van operationele en logistieke ondersteuning waaronder een reactiemacht voor de eigen bescherming. Vanaf de voorbereidingen is aan het PRT een adviseur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken toegevoegd (Polad). De taak van de C-PRT, veelal samen met de Polad, en de MOLT's was het uitvoeren van liaisonmissies in de provincie. Provinciale- en districtsautoriteiten, krijgsheren, hulporganisaties en de man op straat waren de gesprekpartners.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de taken, operationele en materieel/logistieke uitdagingen, de risico's van deze inzet alsmede de relatie tussen militair optreden en hulpverlening.

De bijeenkomst wordt gehouden in:

Perscentrum 'De Nieuwspoort', Lange Poten 10, Den Haag.

De zaal is vanaf 17.00 uur open. De lezing begint om 17.30 uur. Vanwege een beperkt aantal plaatsen gaarne aanmelden tijdens kantooruren (070-3396197).

* onder voorbehoud van tijdige terugkomst uit Afghanistan