Battlefield-tour 2009

Operatie Amherst

Ook dit jaar organiseert de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap weer een battlefield-tour. Deze wordt gehouden op zaterdag 29 augustus a.s. Dit jaar is het onderwerp de operatie met de codenaam “Amherst”, de laatste geallieerde luchtlandingsoperatie.

Begin april 1945 staan Canadese en Poolse eenheden gereed om Noord-Nederland te bevrijden. Om de Duitsers in verwarring te brengen en om belangrijke bruggen veilig te stellen, wordt besloten om twee regimenten Franse parachutisten achter de linies te droppen. In de nacht van 7 op 8 april worden 702 Fransen, verdeeld over 47 ‘sticks’ in Drenthe gedropt. De volgende dagen leggen zij hinderlagen en voeren gevechten met de Duitse verdedigers, hierbij regelmatig ondersteund door het Nederlandse verzet. Enkele geïsoleerde groepjes parachutisten houden zich met de hulp van de bevolking schuil. Bij de gevechten sneuvelen 33 Fransen en komen ook 33 burgers om. 

Tijdens de battlefield-tour bezoeken wij diverse plaatsen waar de Fransen in actie zijn geweest, waaronder Spier, Appelscha, Gasselte, Orvelte en Westerbork.

De tour staat onder leiding van lkol bd. J.H. Jansen.

Tijdschema:

0900-0930 ontvangst in cafe La Porte, Stationsweg 51 in Meppel (vlakbij station NS)

0930-0945 welkom door voorzitter KVBK en korte introductie door lkol bd Jansen

0945 vertrek per bus langs diverse bespreekpunten

1630 terugkeer in Meppel

Ook dit jaar is deelname voor leden van de KVBK gratis, terwijl aan niet-leden een bijdrage van 20 Euro wordt gevraagd.

Leden van de KVBK en introducés kunnen zich inschrijven voor deelname door het sturen van een e-mail naar secretaris@kvbk.nl, onder vermelding van hun naam. Niet-leden kunnen zich inschrijven door het overmaken van € 20,-- op gironummer 78828 t.n.v. de Penningmeester KVBK te Harlingen onder vermelding van Battlefieldtour 2009, de naam/namen van de deelnemer(s) en het correspondentieadres (eventueel in de vorm van een e-mail adres).

Inschrijving gebeurt op volgorde van aanmelding; bij overtekening krijgen leden voorrang op niet-leden. In voorkomend geval wordt uiteraard het inschrijfgeld gerestitueerd. Alle deelnemers krijgen medio augustus een bevestigingsbrief toegezonden met daarin nadere bijzonderheden over het programma.