In februari 2003 nam het Duits/Nederlandse High Readiness Headquarters uit Münster het commando over de vredesmacht ISAF in Kabul over. Daaraan voorafgaand verbleef Kolonel H.H. de Koff van maart tot november 2002 in Afghanistan als plaatsvervangend commandant van de Kabul Multinational Brigade. ISAF stond in die periode eerst onder leiding van een Engels commando met de generaal-majoor Mc Call en later onder een Turks commando met de generaal Zorlu.

De taken van ISAF zijn het ondersteunen van de Afghaanse interim-regering, assisteren bij het handhaven van de vrede en veiligheid en assisteren bij de wederopbouw van Kabul. Sleutel van deze missie is het opbouwen van vertrouwen, want het wantrouwen bij de Afghanen tegen buitenlanders en hun onbekendheid overt ISAF was zo groot dat ISAF in het begin werd aangezien voor Russische militairen. 
Na 23 jaar oorlog beschouwen de Afghanen het oorlogvoeren als normaal en hebben zij geen idee hoe zij met een vredessituatie moeten leven en omgaan. De vele Muhjahadin strijders zijn voor hun levensonderhoud volledig afhankelijk van hun 'warlords' en leven derhalve van oorlogvoeren. Kabul is nu een verwoeste stad met zwervende weeskinderen, bedelende weduwen en veel invaliden zonder benen als gevolg van ongevallen met de vele duizenden aanwezige landmijnen.

De Kabul Multinational Brigade (3500 militairen), in die periode eerst onder leiding van de Duitse brigade-generaal von Buttler en later onder zijn landgenoot generaal Schlenker, richtte zich op samenwerking met en coördinatie van het Kabul-garnizoenscommando, de Afghaanse nationale politie, de gemeentelijke politie van Kabul, het Afghaanse ministerie van defensie, de diverse militaire en politie-inlichtingendiensten en militaire eenheden in en rond Kabul. 
Kolonel de Koff lardeerde zijn presentatie met talrijke foto's van zijn bijeenkomsten met deze 'warlords' en vertelde onder meer over zijn persoonlijke ervaringen bij de terugkeer van de voormalige Afghaanse koning Mohammed Zahir Sjah. Het vertrouwen van deze voormalige koning in zijn landgenoten was dusdanig, dat hij er direct op stond dat in zijn auto alleen ISAF-benzine werd getankt. Ook verhaalde hij van de anti-climax bij de bevolking en de machtstrijd tussen politie en militairen na de Loya Jirga, de eerste 'vrije' verkiezingen na 23 jaar.

In het kader van CIMIC toonde de spreker enkele successen zoals de wederopbouw van een school en de verbetering van de watervoorziening in Kabul. In Afghanistan zijn naast de ISAF-militairen talrijke NGO's werkzaam, die naar de mening van kolonel de Koff effectiever kunnen zijn met wat meer onderlinge coördinatie. Uit zijn slotopmerkingen konden wij duidelijk opmaken, dat hij zich nog sterk betrokken voelt bij alles wat hij in Afghanistan heeft ervaren. Bijvoorbeeld doordat hij nu nog wekelijks meerdere keren telefonisch contact onderhoudt met zijn tolk in Kabul.